Monday, September 5, 2016

Krabi Trip 5D4N (29 February - 4 March 2016)

Asslamualikum and Hai!

Finally dapat pun realisasikan impian masa diploma nak travel sama-sama kan!
Macam mana boleh tergerak hati nak pergi krabi?
First krabi sangat selamat untuk newbies yang macam weols ni baru pertama kali nak berjinak-jinak .hahahah

Weols dah beli ticket flight setahun sebelum pergi tu, masa offer free seat AA,
kalau pandai cari akan dapat lagi murah la ticket flight, kita pergi pon bukan la yang bawak beg berat pun, bawak beg packje. Weols pergi pon bukan la pergi percutian mewah on, semua kalau boleh nak murah je tapi selesa dan selamat. Masa Free Seat tu aku cari tarikh yang murah. Weols pergi time weekdays, weekdays pon orang ramai jugak. Kalau weekend sesak dia korang pon boleh agak kan.

Masa Plan tu aku tanya la siapa je yang nak join trip kita ni, tanya punya tanya last-last pergi berempat je, empat orang pon jadi la janji enjoy kan masing-masing. 3 perempuan 1 lelaki, Kawan yang join ni semua kawan masa diploma. Ticket Flight tak mahal pon kita dapat harga dalam 140+++ kot entah la da lupa. Hotel pulak kami amik hostel,yela perempuan 3 orang laki sorg takkan la nak share pulak bilikkan, Aku pon survey la hostel yang dorm punya. Survey lama yela nak tanya pendapat masing-masing jugak bukan nya saya sorg boleh buat keputusan kan. Survey punya survey dapat jumpa hostel kat area aonang yg selesa dan selamat!




Dapat la dorm perempuan yang lelaki pulak kita campak kat mix dorm. Hostel apa yang kita amik nanti kita attach gambar.

Transport dekat sana tak ada la susah sangat pon nak cari kan. Sana ada bus ada taxi jangan risauuuu.
kalau dari airport tu weols naik taxi sebab sampai pon da pukul 9 lebih. Flight asik delay je dah nak keluar janggut tunggu! Sampai-sampai je lepas scan beg amik terus cari Counter Taxi or korang boleh suruh pihak hotel arrange kan korg taxi. Weols pon pergi berempat so nak senang amik taxi terus 600 bath, kalau naik bus pon sorg 150 bath. perjalanan naik bus 1 sejam kot. Masa balik pulak dari hostel ke airport pon naik Taxi mintak pihak hotel call kan taxi. dari hotel ke airport murah pulak 500 bath je share la berempat.





Mini Boxtel ni la weols duduk 5d4n murah dan selesa. Kalau nak murah lagi boleh la cari kat booking.com ke Agoda.com ke sana banyak pilihan depend on budget masing-masing la ye. Ada Breakfast tapi yg ringan jela ada cereal,roti,susu& buah. Hostel dia sangat selesa dan selamat toilet pon ada lock kalau nak masuk kene ada kad tap baru boleh masuk.hahaha. Hostel dia tak besar pon kecik je. Part paling best boleh lepak kat atas sekali.hehe

Masa Sebelum Depart.Bukan Main lagi!



Lepas da Check in cari package makan la apa lagi semua da kebulur.hahaha


ni la tempat lepak atas yang best tu.

view dari atas.
breakfast second day gitew.
simple breakfast.

weee~ jumpa orang malaysia dia tengah buat tour lepas krabi g phuket pulak kata nya.
Oh ya ni la dorm yang kitaorang duduk tu.hehee
Oh ya Hari kedua kami amik package 7 Island sunset, hari ke tiga weols amik Phi-phi Island,hari ke empat kami amik package Emerald Pool, Tiger cave, Elephant trekking & Hot spring. Kami pergi pon tak bawak duit banyak, saya bawak dalam 7000 ribu bath je pandai-pandai la jimat.Hahaha

7 Island Sunset package
Naik big boat! 

7 Island sunset package

7 Island sunset package

7 Island sunset package

7 Island sunset package

 Awek korea giteww

7 Island sunset package

7 Island sunset package

yang lain tu guide kitaorang
dia pon naik pening kepala nak lain kitaorang.hahaha

7 Island sunset package

7 Island sunset package

7 Island sunset package

7 Island sunset package

7 Island sunset package
7 Island sunset package


7 Island sunset package

7 Island sunset package
7 Island sunset package
Package ni dari tengah hari sampai ke malam,
sebelum gelap dapat tengok sunset tau. S
ubhanallah Cantik yang AMAT!
Hari kedua Activiti je Gambar dah beribu. hahahah. Kalau korg nak tengok sunset amik la package ni. tapi nak bagi tahu nanti penat la dari tengah hari sampai  ke malam kan. Terpulang la hak individu kan.hehehe.

Hari ketiga activiti kita pergi Phi-Phi Island punya package pulak semua orang teruja nak pergi Phi-phi kan! hehehe. Package ni pagi sampai ke petang dalam pukul 4/5 pm gitu la. Package semua siap makan so macam tak risau la pasal makan.heheh

Awek Peru tu yang pakai spec putih.

Phi-Phi Island package

Phi-Phi Island package

Phi-Phi Island package


Phi-Phi Island package

 muka bahagia lepas lunch!


Tour guide terkejut kami makan sampai 11 plates!hahahaha

 handsome kan mamat France belakang tu!hahahah
Hari ketiga paling bahagia la activiti ni. Bahagia la dapat jumpa mamat handsome auchhh gituuu.hahahahah. Tak ada la gurau je. Dan tu salah satu jela sebab. Lagi satu sbb dapat tour guide yg best dapat pulak orang yg duduk dalam boat pon tak sombong. yg pasti orang malaysia kita ber4 je pulak tu.hahahah

Phi-Phi Island package

Phi-Phi Island package

Phi-Phi Island package

ni la tour guide yang pening kepala dengan kami tu.hahaha

Phi-Phi Island package

part paling best dapat turun kat pulau ni. Boat kitaorang je yang ada masa ni.
Phi-Phi Island package
Masa ni mesti tertanya kan mana mairah dengan bapak.
Guide tu ajak mairah swimming kat area situ bapak tengah ngurat awek kot.hahahah.
tak tipu kan belakang tu ada boat kitaorang je best gilaaa.
Masa ni da nak balik dah hostel dah.
End of the second days activities! and tomorrow the third days activities which is means the second last days in Krabi! I'm so sadddd!!

Okay la lepas da balik tu kitaorang rehat la kejap lepas tu keluar cari makan, kebulur la masing-masing nak cari makanan. hahaha

cari makan!




muka bahagia beb
muka lepas makan bukan main lagi bahagia.hahahha

happy gila weh jumpa dorang ni yg supporting gila.
kitaorg kenal dia masa tengah tunggu flight dorg pon nak ke krabi
 jugak tak sombong pulak tu masing-masing muka da burnnnnn!!
 muka frust je masing-masing masa tengah tunggu flight. madah delay je.hahahah

lepas makan, makan desert pulak dekat je ni bawah hostel kitaorg.
sedap weh aiskrim ni. Kat malaysia punya sangkaya pon tak sedap
 macam ni taw betul tak tipuu.huhu
tu ha! Flavor original jugak sedap! sedap sampai sebelum balik makan lagi!
Pancake dia pon sedap!

Lepas da balik makan jalan-jalan balik la tidur esok nak kene bangun awal lagi pergi Emerald pool la,Hot Spring la,Elephant Trekking la bagai.huhuh

mula2 je da pergi hot spring basah oi baju seluar.
Yay sampai sudah Emerald Pool.
Ramai gila orang dengan lawatan sambil belajar student bagai lagi!
Yay jumpa Lorena lagi! Awek Peru tuu.hehehe.
Muka aku tak senonoh weh lantak la!hahaha
sebab lorena la aku curios beb nak g Blue pool tu.
subhanallah cantik sangat ciptaan tuhan!
aku belum sampau blue pool lagi da nampak air biru dia weh. semput weh nak ke sini
kalau korang nak pergi ready la mental dgn fizikal.
masa ni mairah tengah sibuk swimming kat emerald pool.
sampai-sampai dia terus terjun!hahahah
kitaorang kat Tiger Cave ni
Tiger Cave

Tiger Cave.
Tak larat weh nak panjat tangga tgi tu mampu tgk je dari bawah.
Tiger Cave
Tour Guide yang pening kepala dengan kitaorg bertiga.hahaha
Muka aku da nak menangis sebenarnya.hahahaha
Elephant Trekking!

Elephant Trekking!
Elephant Trekking!
Elephant Trekking! mairah dengan Bapak!
DONE! Lepas habis je activiti ni kita orang balik hostel la apa lagi. Tapi yang SEDIH NYA nak tahu tak pasal apa? PASAL ORANG MALAYSIA  BAWAK BUDAYA BUANG SAMPAI MERATA2 DEKAT NEGARA ORANG. Aduh weh seriously aku malu gila. ENGKAU NAIK VAN MASA TU VAN BERSIH SANGAT BALIK JE SAMPAH PENUH DALAM VAN MERATA LEPAS TU TAK KUMPUL KAN SATU TEMPAT TURUN VAN BUANG PULAK TU. Aku dgn kawan aku orang yang last turun aku nampak SAMPAH DORG BUANG MERATA BEB KECEWA DAN MALU TAU. Tak paham aku dengan segelintir dorang ni! Malu sangat masa tu weh, Apa orang luar kata nanti. Tak ke nama negara kita busuk sebab segelintir manusia yang nampak tong sampah ada je kat mana-mana tapi berat sangat nak kumpul kan sampah yang dorang sendiri buat lepas tu buang dekat tong sampah!Bukan la nak cakap diri ni baik tapi jaga la adap sikit kita kan dekat tempat orang.huhuuuuuuuu



Okay da stop pasal benda kecik ni.
Kita sambung lagi story yang seterus nya! heheheh

Habis je balik hostel,rehat mandi malam sikit kita keluar la apa lagi! Kami Sewa moto dekat je. sewa moto dekat bawah hotel. 250 bath tak slh la. lupa da sbb dah lama kan pergi.hahahha


Alahai Sweet nau dorang berdua ni

broom broomm

bertiga pulak! Yg laki bawak diri jalan dengan awek peru!
hunting pancake la apa lagiii tapi yang sedap dekat dengan hotel kitaorang,
yang ni boleh la not bad also.
lepas makan sambung lagi makan pancake dekta dgn hotel kita pulak makan lagi aiskrim yang macam sangkaya tuuuuuu,
mairah takot kempunan tak dapat makan so kita makan lagi sebelum balik ke esokkan hari nya.
hahahha
Kalau nak beli souvenir beli la dekat dengan masjid area2 sini dengan makcik ni murah harga mampu milik.
Asal nya aku tak nak beli apa2 pon bawak balik sebab budget tak banyak kan.
Kene goda dengan dorang ni beli la satu baju krabi dgn share beli magnet fridge. hahahah .
Tu pun magnet nye 80 bath share ber dua dgn najuwa. Si mairah beli sendiri dgn utk family.
Aku dgn najuwa je beli magnet share dgn tshirt.hahaha
LAST DAY!! OMG Sedih gila nak tinggal kan situ nak kene back to reality kene start keje. haihhh


Last day beb sedihhh masa ni tengah tunggu taxi nak ke airport

Last day!
Aku berebut nak amik gambar dengan dak ni.hahah comel beb. aku usik dia masa nak
sewa moto bukan main malu2 aku da nak balik bukan main kau erk tak nak kasi passport
aku balik. kelakar je. comel la pakai braces gitew.hahahahha
nampak tak semua nak amik gambar dgn dia.hahahha

nampak tak semua nak amik gambar dgn dia.hahahha
ramia2 gitew kat bawah hostel ni
sebelum turun bawah!Masa breakfast ni.hehehe

aduh sempat lagi beli gelang ni kat airport. tunggu lama sgt nak depart kan.huhu
Ariport Krabi. kecik yang kecik.huhu
Nampak tak muka da burn tu. 2 hari berturut2 main air sampai kejung rambut gila tak hitam walaupun dan pakai sun block.
huhuhuh
ahahah. mengada sgt nak amik gambar kan. dia kata
Philippine best nanti ada rezekie lebih la baru pergi.huhuhu
berkejaran lari nak amik beg semput masing2.
It's time to say good bye guys! See you when i see you guys again InshaAllah! Mungkin nak pergi lagi tapi bukan buat masa ni la. kalau nak pergi pon nak santai2 relax2 je. hehehe. Krabi best korang kalau nak pergi digalakkan. tak bahaya dan selamat. Bawah 7000 bath boleh survive utk 5d4n all in. Exclude ticket flight.hahaha! THE BEST TRIP EVER!! InshaAllah tahun depan ada lagi trip lain pulak.hehehehe. Semoga dipermudahkan segalanya! Ameen!

No comments:

Post a Comment